Turism Arheologic Asociatia Romana pentru Turism Arheologic

Membrii fondatori

Experienta ARTA

La inceput am vrut sa dau sens unei intamplari. Treptat, intamplarile au devenit o realitate descoperita in contrasens cu obisnuinta locului. Am ramas fidel neobisnuintei chiar daca m-a costat prietenii, antipatii sau timp cu cei dragi.

Dincolo de toate ramane pasiunea de a duce lucrurile intr-un final de unde ele sa devina un inceput pentru ceilalti.

Vlad Totoianu

Firea curioasa si pasiunea pentru traditie, oameni si locuri m-au ajutat sa-mi cultiv imaginatia si sa-mi sporeasca dragostea pentru trecut.

Si, cum lucrurile evolueaza si fiecare avem un destin, pasii mi-au fost purtati spre oameni asemeni mie.

Impreuna am incercat si vom incerca sa gasim un liant solid intre trecut si prezent pentru ca cei ce ne vor urma sa ne poata desavarsi munca si pasiunea.

Lucian Comsa

Prin Turismul Arheologic, cultura materiala si spirituala, ocupatiile de baza ale poporului roman, apar ca o adevarata galerie in aer liber.

De-a lungul anilor, oameni de stiinta, arheologi, istorici si institutii experte din Romania, au protestat repetat impotriva distrugerii valorilor arheologice. Astazi o fac si eu.

Descoperirile arheologice de pana acum?.. Cum ar putea fie ele puse in valoare pentru a spori potentialul turistic al Tarii?.. Afla de la noi.

Vis si Realitate.

Sorin Gheorghe

"Cine suntem?"... o intrebare la care nu mai raspundem demult, pentru ca ne mai intereseaza doar "Cine vom fi?"

"Cine am fost?"... intrebare uitata de cand ne interesa "Cine suntem?"

A nu se intelege ca sunt mai putin ignoranta decat altii. Dar stiu ca aceste intrebari nu apartin doar istoricilor. Si nici raspunsurile...

ARTA INTRAMUROS - un inceput pentru cei ce vor sti cine vom fi fost noi.

Maria Onu


Vlad Totoianu

Gabriel Mihaila

Sorin Gheorghe

George Tanase

Membrii activi

Cativa bolovani ingramaditi sau resturile unei fortificatii preistorice ?

Gropi incarcate cu gunoaie sau cuptoare unde minereul a fost pentru prima data topit pentru a fi tansformat in arme si unelte ?

Pesteri reci si intunecate sau locuri ce au servit candva ca temple stramosilor nostri ?

Ignoranta sau datorie fata de patrimoniu ?

De noi depinde sa facem diferenta. Pasiunea pentru trecut este o componenta a spiritului uman si a exercitat dintotdeauna o atractie fascinanta asupra omenirii.

Turismul arheologic ofera, pentru cel implicat in acest domeniu, posibilitatea de a fi un alt fel de Indiana Jones, inarmat in loc de bici si pistol cu laptop, gps si tehnologie moderna pentru descoperirea si cercetarea vestigiilor istorice. In aceste locuri enigmatice incarcate cu atmosfera magica si mister turistul traieste experiente de neuitat, asistand la un curs intensiv al manifestarii cunoasterii umane, care din simplu vizitator il vor transforma intr-un ucenic al stiintelor din trecut.

Va invitam deci alaturi de noi sa descoperim impreuna acest univers minunat al turismului arheologic.

Gabriel Mihaila

Alaturarea dintre turism si arheologie nu este o noutate. Ruinele linga care traim si pe linga care trecem, neobservate si neobservati, sunt o dovada.

Arheologia turistica este inca un mod de viata al unora dintre profesionistii care, poate, s-au pierdut in detalii colocviale si extravagante. Ce ar urma ar trebui sa fie o alta atitudine.

Turismul arheologic inseamna mai intai mirare. Apoi constientizare. In cele din urma putem vorbi deschis despre apartenenta, asa cum nu s-a facut pina acum. Despre urme, insa neacademic, in alfabetul tuturor. Mai departe e travaliul celor care cred ca n-am venit cu cercul pentru a virusa Carpatii, Dunarea si Pontul. Succesul va fi al celor alesi, vremelnic si poate repetat.

Turismul arheologic este noul SPA. Sanitas per archeologiae...

George Tanase

Membrii onorifici

...